Jó Jó Nyuszi – VEAAÉFVEMFAÉFMTS 1. rész

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia január 13.-án publikálta az Oscar-díjra jelölt filmek listáját, és mint sokan mások, én is izgatottan vártam melyek alkotásokat tartanak az év legjobbjának a Hollywoodi nagy fejek. Annak ellenére hogy tudtam, a listát vászon mögötti kedveskedések, és “kampányolások” inspirálták, kiváncsi voltam mit adott a világtörténelemnek a 2019-es év filmművészet terén! Megnéztem hát az összes jelölt filmet, és tapasztalatomat, tanácsaimat nagy örömmel osztom meg kicsiny de hűséges olvasói körömmel.
Ez itt a Vajon Ez A Film Az Év Filmje Vagy Egy Másik Film Az Év Filmje Müller Tibor Szerint avagy a VEAAÉFVEMFAÉFMTS?.


A filmeket véletlenszerűen venném sorrendbe, így ok nélkül kezdem Taika Waititi pöpec náci szatírájával. A Jojo Rabbit egy Jojo nevű fiúról szól akinek az égiek nem igazán kedvező kártyákat osztottak: a második világháború Németországában kell felnőnie, így a kis nyuszi hamar a Reichsadler (náci sas szimbólum :)) áldozata lesz. A kisfiú még csak tíz telet látott, de jól tudja hogy élnek a zsidók, a föld undorító kreatúrái akiket az ördög teremtett az árja nép felszámolására. Amikor pedig találkozik egy lánnyal, akinek még rosszabb kártyái vannak, hiszen pont ebbe a népcsoportba tartozik, a fejében létező valóság felborul. Jojo legközelebbi barátja és tanácsadója sajnos képzeletbeli, ez pedig nem más mint maga a Führer. Most figyelmeztetem a kedves olvasót hogy lőfegyverrel elkövetett gyilkosságot követek el néhány poénnal szemben, habár a film történetét egy veterán filmnéző a trailer alapján már sejtheti.

Íme a trailer

Szóval adott Jojo, egy tízéves, sovány, de harcias kedvű fanatikus nemzet-szocialista. Ez a Jojo komoly bullying áldozata lesz egy náci cserkésztáborban, vagyis egy nácicserkész táborban… tehát egy ilyen izén. Kitiltják a táborból, ezért otthon kell maradjon. Kis cukros antiszemita állán még nem nő szőr, de eme szerve leesik mikor halott nővérének szobájában rejtőzve talál egy úgynevezett “zsidót”, aki történetesen lány, és kivételesen csinos (fajához képest) és mikor a kreatúra megzsarolja, el kell tűrnie az ottlétét. Jojo továbbá azt csinálja amit átlagos tízéves csinálna: könyvet ír a zsidókról első kézből szerzett információkon keresztül. A két gyerek, és a Jojo és az ellenálló anyja közötti kapcsolat alkotja a film alapját. Fontos még megemlíteni a Hitlerjugend vezetőit: a zsidó szimpatizáns SA tisztet, Sam Rockwell zseniális megformálásában, és -SA tiszthez illően- “nagyon közeli férfi barátja”, akit Theon Greyjoy, akarom mondani a Alfie Allen játékán keresztül. Rebel Wilson játssza az idióta Bund Deutscher Mädel (német lányok ligája) vezetőt. Itt említem meg hogy ez a homo-romantika (nem kell lázadni bummerek, semmi grafikus) nem a kötelező LGBTQ-zás miatt van a filmben, egyszerűen a szereplők hihetőségképpen…

Nagyot alakít Scarlett Johannson, a kormány ellen dolgozó, mégis mindig viccelődő hős anyuka szerepében, alakítása ebben a filmben is olyan hogy az ember rájön: a színésznő mellimplantátumai csak a nagy tehetségének adtak több helyet. A Házassági történetben nyújtott hibátlan alakításáról, majd máskor beszélek, de annyit mondanék hogy zsákkal jöhet a díjátadókra mert amit nőnek adni lehet, azt neki adják. Erre az évre sem mondhatja hogy S(c)arlett. Ott van még Thomasin McKenzie és az ő Elsája, egy érett zsidó lány egy rendszerben ami ellene dolgozik, és természetesen Roman Griffin Davis. A 12 éves srác alakítását egy Golden Globe jelöléssel értékelték a szakmabeliek, nem véletlenül. Ez a brit-francia származású srác hihető német akcentussal viszi végig a főszereplő fene chipeș fanatikus útját a tisztán látás felé.

Lásd még

Felül ballról jobbra: Thomasin McKenzie , Scarlett Johannson, Roman Griffin Davis , Taika Waititi, Stephen Merchant. Alul: Rebel Wilson, Alfie Allen, Sam Rockwell

A Harmadik birodalom vicces interpretálása, és a kiváló alakítások összerakva is csak egy középszerű filmet eredményeznének. Filmre a séf önmagát rakja sóként és borsként: Taika Waititi (aki rendezte és írta is a filmet) Hitlere az aki kiemeli a filmet a többi közül. Maga az alakítás nem túl nagy durranás, standard bohóc szerep, maga a karakter viszont klasszikusok közé emeli a mozgóképet. Ez az Adolf Hitler úgy vezeti az orrától fogva ezt a kisgyereket mint az egész népét, ezáltal megszemélyesítve az egész velejéig romlott ideológiát. Tehát a Jojo Rabbit nem keni a bűnt egy tisztre, vagy katonára sem. A Hitlerjugend-esek vagy jószívűek vagy buták, a Jojot először nyuszinak nevező, szivatós katonák is szenvedve térnek vissza, meghunyászkodva, megcsonkítva a háború borzalmaitól. Nem állítja be bűnösként a Gestapo tiszteket sem, annak ellenére hogy ők tűnhetnek a leggonoszabbnak. Lefegyverzi az ideológia követői, és egy ideológia követők nélkül egy vicc. A Jojo Rabbit a hamis tanításokat rombolja le, és nem a követőit, vagy éppen a Tengelyhatalmak népeit.

A film egy szatíra, a náci világ romanticiricizeálódása –asszem így írják– ami súlyos hasfájást okozhat. Hihetetlenül nagyokat lehet röhögni a fél percenként Heil Hitlerező Gestapo ügynökökön, a náci tiszten aki igazi német juhászokat szerez a kutyák helyett, és ugyanazon a tiszten amikor romantikázik SA-s társával. Berlin ostroma ahol a 8 éves a 99 éves mellett harcol. Szerencsére a megszállásból kihagyják a szovjeteket (mert ha ez nem így lenne egy teljesen más végkimenetelű filmet látnánk), de az amerikaiak sincsenek istenként bemutatva. Amikor kell megnevettet, viszont drámája, csipetnyi romantikája ott üt ahol kell, sírni lehet a röhögéstől, szomorúságtól és vidámságtól is. Kiváló alakítások, kiváló koncepció, kiváló díszlet és jelmez tervezés, kiváló film! Meg kell nézni. Néápörát.

0
Csodálatos
89100
Mellette

Érdekes koncepció

Nagyon jó színészi játék

Tökéletes díszletek/jelmezek

Ellene

Kiszámítható történet

Mit szólsz?
Elszomorít
0
Imádom
9
Nem tetszik
0
Szórakoztat
1
Tetszik
5
Hozzászólások (0)

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2020 Kaleidoszkóp