Film és sorozatnéző szokásaink

Manapság, a korban ahol a fiatalabb generációk több elektronikus készüléket láttak már életükben, mint könyvet, hatalmas százalékban nő a filmet vagy sorozatot nézők száma. A filmipar egyre nagyobb hatással van arra, amit és ahogy a világról gondolunk, és ebben megkerülhetetlen szerepe van a médiafogyasztási szokásainknak. 

Úgy tűnik, legjobban a vígjátékot, az akciófilmet és a horrorfilmet kedveljük. A sci-fi szintén népszerű, a rajzfilm pedig még a romantikus filmeknél is nézettebb. A történelmi vagy társadalmi témájú filmeket kevésbé nézzük szívesen, a művészfilm pedig még kevesebb nézőt vonz. Felmérések szerint az emberek 26%-a bárkivel szívesen néz filmet, körülbelül ugyanennyien választják az egyedüllétet. 22% a partnerét részesíti előnyben, emellett a barátokat és családot előnyben részesítők aránya a legalacsonyabb, 13,8% illetve 12,7%.

„Kétségtelen, hogy a fogyasztói társadalom és az információs kor sebessége a filmiparra is hatással volt: a jelen technológiai környezetben úgy, akkor és addig fogyaszthatunk tartalmakat, ahogy az nekünk tetszik. Nem kell alkalmazkodni” – mondja Tari Annamária, aki szerint éppen ez a titka a sorozatok folyamatosan növekvő népszerűségének. 

Az elmúlt években a film- és sorozatnézés az érzelmi kielégítés eszközévé vált. A filmipar valósággal ömleszti ránk az érzelmekkel telített tartalmakat. Tudat alatt pedig olyan érzelmi mechanizmusokat indíthat el, melyek kiragadnak a valóságból, és egy fiktív világon keresztül próbálják kielégíteni lelki állapotunk sérelmeit, mint például: az egyedüllét, rossz szülő-gyerek kapcsolat, frusztráció, stb. Nem véletlen, hogy a legtöbb TV műsor végül megadja a tipikus „happy ending”-et a nézőnek, aki a nehézségekkel kitartóan küzdő főhős idealisztikus karakterébe olykor saját magát is beleképzeli, így pozitív élménnyel gazdagodva. Ezt a sémát marketinges fogásként felhasználva könnyedén vonzza az érdeklődőket a filmipar.

De vajon mitől jó egy film? A felmérések azt mutatják, jóval nagyobb arányban, azaz 55,5%-ban nyerő egy film a történet alapján, mint például a mondanivaló szerint, ahol ez utóbbi csak 17% van jelen. Mintegy 13% a szokatlan, meglepő alkotásokat kedveli. A nézők az izgalmas képi világ és a jó színészek szerint nagyjából 7-7 %-ban ítélik meg az alkotást.

Ha az adott film vagy sorozat esetleg nem nyerné el első perceiben tetszésünk, még mindig ott a lehetőség, hogy ne nézzük végig. Mégis a nézők 43,7%-a abban az esetben is végig nézi, a maradék pedig bármikor abbahagyja a filmet.

Lásd még

A kor és a nem függvényében, ahogy sok minden más, így a filmnézési szokások is változnak. Ahogy haladunk a korral, egyre inkább szeretjük a családunkkal megnézni az adott TV műsort, és egyre fontosabb lesz a mondanivaló is egy film kiválasztásánál. Életkorunkkal együtt azonban a sorozatok iránti lelkesedés csökken, és már az ismerőseink ajánlata is kevésbé mérvadó, mint a műsorújságokból, portálokból való informálódás. Az évszámok növekedésével pedig az is látható, hogy kevésbé nézünk végig egy filmet, ha az nem tetszik. A nők nem meglepő módon jobban szeretnek a családdal filmezni és fontosabb számukra a mondanivaló, míg a férfiaknak inkább a képi világ számít. Érdekesség viszont, hogy a férfiak nagyobb része szeret sorozatot nézni, mint a nők.

Véleményem szerint a film- és sorozatnézés kikapcsoló készségén túl oktató jelleggel és mély érzelmi behatásokkal bíró tevékenység lehet, ha nem csak robotos vizualizálással szemléljük az adott alkotást, ami nem mellesleg művészi kompakt is egyben. Persze a jóból is megárt a sok, de azért filmet nézni mégiscsak kellemes tevékenység.

Mit szólsz?
Elszomorít
0
Imádom
5
Nem tetszik
0
Szórakoztat
0
Tetszik
5
Hozzászólások (0)

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2020 Kaleidoszkóp