Decemberi forgatókönyv

Most, hogy itt a December, lassan kezd értelmet nyerni a már novemberben feldíszített fenyőfa. December elseje, a nap, amikor Erdélyt megszállják a románzászlók. Új mértékegységet is avatnak, a minimum ’2 zászló per utca lámpá’-t. Még csak fel se kell nézned, úgyis látod a piros-sárga-kék csíkokat.

Traumatikus álomra hajtod a nemzeti öntudatod. Alszol rá egyet, kettőt, meg még párat és itt Mikulás. A kulcslyukon is átférő láthatatlan ember, aki szégyenlős és csak akkor mer előlépni, ha lekapcsolják a villanyt. Ez még 6 évesen is egy kicsit fura, de persze a hatalmas mennyiségű csokoládé egy évre simán elfelejtteti a kételyeket. Aztán meg kérdőre vonnak, mert ők nem hazudni tanítottak. Nem. Még jó, hogy nem. Hull a pelyhes fehér hó, érkezik a télapó, van ám nála minden jó: snickers, kinder, oreo. Diabétesz.

Tehát december. A tél közeleg. Mármint a rendes tél, amikor nem 20 fok van kint és talán még havazik is véletlenül. Mondjuk, a jég nem hiányzik. Nem szeretem a jeget. És ahogy a karácsony közeledik, úgy árasztanak el mindent a karácsonyi zeneszámok. De tényleg mindent. Mindenki maximálisan fel kell töltődjön a karácsony szellemével, és legalább egy évnyit el is kell raktározni.

Végül megérkezik a karácsony. A karácsony fahéj. Fahéjas mézeskalácsot mártogatnak a fahéjas kávéba a fahéj illatú gyertya lángjába meredve. A karácsony töltött káposzta. Összeül a család a közös vacsorára (én a még mindig vegetáriánus lázadót képviselve), és utána együtt nézitek a Reszkessetek betörőket. Aztán jön az ajándékozás. Jobb adni, mint kapni. Főleg, ha zoknikat meg egyéb ruhákat kapsz, amiket valószínűleg a szekrény mélye fog elnyelni. De persze mosolygunk, mert a mosoly egyfajta visszaigazolás, mert nem tudhatod, hogy a másik ember mennyi időt ölt bele a karácsonyi bevásárlásba.

’A karácsony egy születésnap, ahol az ünnepelttől várják az ajándékot’. Ha a karácsony Jézus születésének szimbolikus ünnepe, akkor miért kell a Jézuskának ajándékot vinnie a szépen feldíszített fák alá? Elvégre csak az életét adta, még egy iPhone simán beleférne.

Lásd még

25-én realizálják az emberek, hogy már csak egy hét van hátra ebből az évből. Még egy év eltelt. Persze változtak a dolgok, és változtunk mi is, csak az élet értelmének illúziója és az elfelejtett újévi fogadalmak hitetik el, hogy minden jó ugyanúgy.

Egy héttel később meg büszkén osszuk meg a közösségi médián a tavalyi fogadalom átírt verzióját, és a visszaszámlálás közben magasra emeljük poharaikat az ’Új év, új én’ címszó alatt.
3… 2.. 1..

Mit szólsz?
Elszomorít
0
Imádom
2
Nem tetszik
0
Szórakoztat
0
Tetszik
2
Hozzászólások (0)

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2020 Kaleidoszkóp