Mit is tanulunk mi?

Mit is tanultam én 12 év suli alatt? Nagyon jó kérdés. Megtanultam, hogy Janus Pannonius disztichonban írt versei többnyire magányt sugallnak; hogy a predesztináció az az elv, amely szerint a cselekedettől függetlenül minden embernek el van rendelve, hogy üdvösség vagy kárhozat lesz a jussa. Kívülről fújtam a szorzótáblát, kivéve a 8-ast, azt mai napig nem tudom; valamiért antipatikus nekem. Románból bemagoltam a három irodalmi műfajnak a definícióját. Külön művészetet fejlesztettem ki a képletek memorizálásából, pókábrák készítésében. Angol órákon megtanultam a rendhagyó igéket, ezeket sem szimpatizáltam, de legalább tudtam, hogy ezzel tudok valamit kezdeni is az életben. Igen, ezekkel a dolgokkal mindenki találkozik sulis évei során. Uncsi és némelyiket nem is fogom felhasználni soha, de mondjuk azt, hogy okosabb vagyok, ha tudom őket. 

Ezektől eltérően volt pár olyan dolog, ami igazán tetszett és felkeltette a figyelmemet, kíváncsivá tett, hogy mi is az pontosan. Az egyik kedvelt témám Lucian Blaga volt illetve Herni Bergson, talán ezek a nevek ismerősen csengenek. 

Ez utóbbi az vallotta, hogy az embert Homo faber-nek, azaz szerszámkészítőnek kelle nevezzék, mivel ez az ember igazi jellemzője. Blaga pedig azt mondta, hogy ember sorsa egy alkotói sors. Az ő értelmezésében az alkotás nem szerszámkészítés rejt, hanem egy olyan szerű alkotást, amely egy külön világot hoz létre. Ezek az alkotások tárják fel a titkot, azt a rejtélyt, amelyben az emberi lét elhelyezkedik. 

Na már most, mindez nagyon szép és nagyon jó, de nekem mi jött le belőle? Hát az, hogy talán kétféle ember van a földön: van olyan, aki nyújt valami kézzelfoghatót a világnak, és van olyan, aki ennél többre képes, aki valami szellemit is át tud adni a körülötte lévőknek. Az utóbbit nem emelném fel a szuperhősök közé, csak mert mosolyt csalnak az arcodra mikor rossz napod van, de talán ezt a gesztust többre kellene értékelnünk. 

Legyünk figyelmesebbek arra, hogy mi is történik körülöttünk: ha egy picivel kedvesebbek vagyunk, lehet jobb hely lesz a suli és több kedves emlék fog hozzáfűzni minket. 

Mit szólsz?
Elszomorít
0
Imádom
2
Nem tetszik
0
Szórakoztat
1
Tetszik
4
Hozzászólások (0)

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2020 Kaleidoszkóp