Zero waste

Mostanában mindenhonnan a környezettudatosságról olvashat az ember. Sőt. A cégek marketing fogásként fogják fel, a social media ünnepli az ehhez kapcsolódó dolgokat, s a sztárok is növelik az imageüket a segítségével. Mindig azt hallottuk mindenkitől, hogy “te is tehetsz ennek érdekében valamit…”. Szinte mindenki tudja, hogy a szemetet ne dobd a földre, meg hogy használj bambusz szívószálat. Mindig úgy éreztem, hogy én egyedül úgyse tudok semmit tenni ennek érdekében, vagy ha teszek is szinte értéktelenek ezek az apró dolgok.

Azonban (persze szintén social medián keresztül) találtam egy 5 tagú családról szóló cikket akik zero waste életmódot folytatnak. Kábé ez volt az első ilyen cikk ahol nem kicsit érezhető volt, hogy nem trendből teszik azt, amit tesznek, hanem mert tudatos és letisztult életre vágytak. A zero waste életmód alapja, ahogy a neve is sejteti annyiból áll, hogy szinte egyáltalán nem termelnek szemetet az mindennapi élet szinte semmilyen terén. Az anyuka semmilyen minimális műanyagba csomagolt élelmet, tisztítószert, kozmetikumot nem vesz, illetve használ, a gyereknek nem vesznek fölösleges dolgokat, amiket kikönyörögne az üzletben az apukának sincs párszor használatos borotvája.

Ahogy ezt így elképzeli az ember, rögtön a műanyagba csomagolt csoki, a finom illatú higiéniai kellékek és az a millió előre nem látható hulladék jut eszébe, amit nap, mint nap kidob a kukába. Még arra se könnyű az elején figyelni, hogy melyik színű kukába kell dobni a papírt… nem hogy minden kaját meg alapszükségleti cikket olyan boltból beszerezni ahol mindent kimérve lehet megvásárolni. Nem is beszélve arról, hogy nem is nagyon ugrálnak a szemünk elé olyan boltot ahol kimérős sampont lehet kapni. Az alapötlet mégis szenzációs, mert az élelem nagy részét azért mégis be lehet szerezni piacról, pékségből, a húst, sajtokat, dióféléket sok helyen kimérve árulják. Sokféle szappan is van, amit nem csomagolnak be, mondjuk általában picit drágábbak. Ha ebbe mind belegondolunk, és esetleg picit jobban elmélyedünk, a témában sok alternatív termékről hallhatunk, amik már nálunk is megjelentek. Sok mindenről persze nem tud lemondani az ember, és szerintem nem is kell.

Csak annyira kell figyeljünk hogy a szükségleteink ne kebelezzenek be teljesen, hogy használjuk őket, de ne függjünk tőlük. Ha mindenki akinek nem jelent plusz költséget, vagy nem jelent gondot hogy egy picit többet költ erre, lépne ezeknek a megvalósítása felé máris kézzelfogható eredményt jelent. Mármint egy öttagú budapesti család szinte egyáltalán nem termel nehezen lebomló szemetet. Ez azért elég jól hangzik, nem? És ezenkívül a mindennapjaink is egészségesebbek lennének, kevesebb fura képletű kémiai vegyülettel lennénk körülvéve, és talán pár héttel tovább is élhetnénk.

Lásd még

Szerintem én nem tudnék egyik napról a másikra zero waste életmódra váltani, ezt egy hosszabb folyamatnak képzelem el de szívesen kipróbálnám. Hát te?

Mit szólsz?
Elszomorít
0
Imádom
1
Nem tetszik
0
Szórakoztat
1
Tetszik
7
Hozzászólások (0)

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2020 Kaleidoszkóp