Volt egyszer egy Országos Slam Poetry Bajnokság

Augusztus 24.én este, megrendezésre került a III. Országos Slam Poetry Bajnokság Döntője. 12 jelölt küzdött meg a bajnoki címért a Flying Circus színpadán. A jó hangulatot a színes szövegek biztosították.

Viszont valahol mindig el kell kezdeni. Idén Kovács Dávid nevét húzták ki először. Azt nyilatkozta, hogy „ez volt az egyetlen dolog, amit nem szeretett volna. Megkezdeni azért nehéz, mert a zsűrinek nincs viszonyítási alapja.” Egyet értek, sőt hozzá tenném, hogy Mészáros Péter és Basch Péter vendég slammerek jó magasra tették azt a szóban forgó lécet.

Gyors összegzés arról, hogy mi a slam poetry, ha kedves idetévedt olvasó nem tudná: „ A slam színpad, verseny, élmény, kreativitás, facepalm, vér és verejték” foglalja össze Csuszner Kálmán.
Máthé Beatrix csíkszeredai bajnokjelölt is az internetet ismerkedett meg a slam poetryvel, még a 2015ös Ki Mit Tube-on „akkor hallottam először ilyet, méghozzá Bánki Benit. Meg persze aztán Saiid Helyből többenjét, aminek azóta fejből tudom a szövegét.”

A stand up comedy és a slam kapcsolatát Kántor Zsolt fejtette ki: „ A slammer a megengedi magának, hogy vers formában beszéljen a frusztrációról, míg a humorista a komédia mögé rejti ezeket”.

A slamet ugye lehet olvasni és vagy fejből előadni. Szabó Ágnes az utóbbi csoportot erősíti: „Sokkal közvetlenebb lesz a viszony köztem és a közönség között. Szeretem látni a reakciókat és azt érzem, hogy jobbam át tudom így adni.” Persze olvasni sem gáz csak előfordulhat, hogy egy 10es erősségű földrengés erősségével kezd el reszketni a kezed, ami kicsit megnehezíti az elmosódó sorok összekapcsolását. Én például ezért szoktam betanulni a szövegeim.

Az első fordulót én zártam. Az okés, hogy nehéz kezdeni, de utolsónak lenni sem egy álom. Főleg miután egy csomó jó szöveget hallasz és még mindig nem te következel. Ilyen volt az első open micomon is. Elmentem slamet hallgatni, valahogy felkerültem arra a listára és pont legutolsónak húztak ki. Előadtam a legelső, slamnek nem nevezhető próbálkozásomat. És 2019-ben bajnokjelölt lettem, a Licis Slam Bajnokság után, ahova annak a próbálkozásnak az átírását vittem.

A második fordulóba a zsűri az első 4. helyezettet engedte tovább. Emellett a közönség szavazhatott egy versenyzőre, aki kap egy második esélyt és szintén részt vehet a végső leszámoláson. A közönség választottja Bíró Bori lett, aki végül bezsebelte a harmadik helyet. Szerinte ez mindenképpen egy meglepő fordulat „abszolút nem gondoltam volna, hogy többen lesznek, akik rám szavaznak. Az első forduló végén nagyon vártam, hogy végre izgulás nélkül hallgathassam végig a többieket. Nem számítottam folytatásra, főleg nem helyezésre”.

Szintén dobogós helyen végzet Nyikó Anetta. Ő elérte, hogy alacsony termete miatt is nem egy ember felnézzen rá. A mozgássérült nő egy tökéletes példája az ’amit látsz, az látszat, a látszat meg illúzió’ elvnek. Megkérdeztem tőle, hogy számára mit jelent a slam poetry. Így válaszolt, hogy „egy olyan kifejezési mód, amely szabad teret ad a mai világproblémáinak a kivesézésére. Meg van az a három perces időkeret, ami pont elegendő korlátot ad a fantáziámnak, viszont a közölnivalót nem korlátozza. Ellentétben egy verssel, itt a szerző az előadó, így a saját jelenléte, egészíti ki a mondanivalómat, ami még hatékonyabbá teszi a közlést. Ezt ki is használom. Úgy gondolom, hogy egy fontos téma van a kezembe adva és az a feladatom, hogy ezt hatékonyan közvetítsem az emberek felé. A slam poetry meg tömegeket képes megmozgatni. Minden előadás után, úgy érzem, hogy sikeresen tudom megváltoztatni az emberek hozzáállását. És ez az életcélom, amihez minden egyes darabbal közelebb kerülök”.

Lásd még

Az idei bajnoki címet minden kérdés nélkül Demeter Ferenc vitte. Olyan szövegeket hallhattunk tőle, hogy a csettintés a teremben folyamatos háttérzajjá fejlődött. Őt az írási szokásáról faggattam. Persze az egész hangulat és témafüggő. „Mikor ironikus, paródiaszerű dolgokat írok, akkor általában egy bizonyos témával kapcsolatban eszem bejutnak a gondolataim így nap közben, akármilyen random helyzetekben, azt leírom ügyesen a telefon jegyzetfüzetkébe, majd mikor elég összegyűl, akkor rendszerezem vagy utána is olvasok a dolognak. De az is abszolút elképzelhető, hogy leülök és egy nekifutással írok több száz szót, amivel igazából már nem sokat kell foglalkozni”.

Még egyszer szeretném megköszönni mindenkinek a válaszát, egy élmény ilyen emberekkel színpadra állni. És végül itt egy link a bajnokság felvételével, ha valaki lemaradt volna vagy szívesen elevenítené fel azt a bizonyos szombat estét:

III. Slam Poetry Döntő #NEST

Posted by Nest on Saturday, 24 August 2019
Mit szólsz?
Elszomorít
0
Imádom
0
Nem tetszik
0
Szórakoztat
0
Tetszik
1
Hozzászólások (0)

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2020 Kaleidoszkóp