A mi náciverő “nácink” Horthy Miklós története

Vitéz nagybányai Horthy Miklós Magyarország kormányzója az I. világháború utáni évektől a II. világháború végéig, az Osztrák-Magyar monarchia altengernagya, egyesek szerint az Antikrisztus mások szerint a magyar nemzet legnagyobb hősei közé tartozik. Lássuk mit is csinált, miért csinált és milyen következménnyel csinált ez a Horthy.

Horthy 1868-ban született Kenderesen egy nemesi családba. Kezdettől fogva katonai pályán volt, a fiumei egyetemen tanult vízi vitézkedést, megtanult a magyaron kívül 5 nyelvet, kiváló vívó, lovagló és középtávfutó volt. Az I.világháborúban altengernagyként munkálkodott, és az otrantói győzelem után(pár apró hajóval áttörték az antant Adriai-tengeren átívelő zárát, no big deal) nemzeti hőssé vált, és még az ellenség körében is bizonyos tisztelet övezte. Végül véget ér a háború, Magyarországot felszeletelik mint a szalámit, vörösterror szezon van, a Tanácsköztársaság swingel a csonka ország élén és Horthynak ez nagyon nem tetszik, úgyhogy hasára csapott és segített leváltani a komcsikat a trónról. Az antant erők őt támogatták Magyarország vezetői posztjára. Katonáival elfoglalta Nyugat-Magyarországot, és katonái-bár nem az ő parancsára-olyan fehérterrort csaptak hogy azon a mai “fehér” is elvörösödne. Nagyjából a vörösterror idején a vörösök gyilkoltak le mindenki mást, a fehérterror idején meg mindenki más a vörösöket. Végül bevonult Budapestre és ott katonai fővezérből kormányzóvá rittyentették nagybányai(igazából kenderesi) Horthy Miklós barátunkat, középtávfutó létére pont életének közepén.

Magyarország ekkori hivatalos államformája egyébként király nélküli királyság volt. Sokan azt mondják Horthy fasiszta, sőt náci volt. Ez a gondolat a Horthy utáni időszakban lett elültetve az emberek fejébe, hiszen a kommunisták szívükből gyűlölték Horthyt, mivel betiltatta és üldözte mozgalmukat. Egy ilyen szólásszabadság körül forgó világban nehéz elképzelni hogy egy államfő azt mondja az ellenzékről hogy “Én a nemzetiszocialistákba is ugyanúgy belelövetek, csak nem olyan élvezettel mint a szocialistákba”. Pedig ezt mondta. Ugyanúgy üldözte a nácikat, mint a bolsevikeket, és mindent megtett azért, hogy az ország soha ne kerüljön egyikük kezébe sem. Teleki Pállal az oldalán betiltatták a Nyilaskeresztes párt (nemzetszocialista párt) napilapjait, bebörtönözte vezetőit, sőt, egy cserkészünnepségen a 70 éves kormányzó saját kezűleg vert meg három nyilasszimpatizánst a páholya ajtaja mögött. Egész kormányzása alatt más célja sem volt mint hogy összerakja azt a puzzlet amit a trianoni szerződés összekevert, és hajdan a hazája volt. Ez részben sikerült is neki, de csakis a németek segítségével. Úgyhogy felszálltak a náci hajóra-de csak féllábbal, elfogadták a németek segítségét az elcsatolt területek visszaszerzéséhez, de a zsidótörvényeket csak vonakodva fogadták el. Kitört a második világégés, 1941-ben Teleki megölte magát, és nem sokkal később Magyarország belépett a háborúba. Később Horthy megpróbált kilépni, de fia elrablásával fenyegették, és végül átadta a hatalmat a Nyilaskeresztes pártnak és Szálasinak. Remélem rövid, és hiányos összefoglalóm segített megérteni azt a fenomént ami Horthy Miklós volt, és azt a káoszt ami abban az időben tombolt Európában.

Mit szólsz?
Elszomorít
0
Imádom
3
Nem tetszik
0
Szórakoztat
0
Tetszik
4
Hozzászólások (0)

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2020 Kaleidoszkóp