Most ezt olvasod:
Liberté

Liberté

Liberté, égalité, fraternité, a jól ismert francia jelmondat, melyet Antoine-François Momoro nyomdásznak köszönhetünk, és melyet Robespierre használt először beszédében. Vegyük az égalitét, vagyis az egyenlőséget a szocializmushoz hasonlítva, szerintem megköthetjük azt a konszenzust, hogy a szocialista uralom balul sült el. Az emberek hajlamosak szélsőségekbe esni, ez is egy emberi hiba. Azért láthatjuk a rendszerek hanyatlását, amelyekben diktátor uralkodik, mert az ember egész lénye hatással van az országra.

Ott van még a fraternité, nacionalizmushoz kapcsolva. Egy jó szellemű testvériség gondolatát kéne felhoznia, mégis az emberek átestek a ló túlsó oldalára. Mint ahogy láthatjuk itt is, a szélsőségek és a mértéktelenség jelentette a problémát. Vegyük példának a nemzetszocializmust, a szélsőjobb oldal bukását. A nacionalizmus túlzott erősitése nemzetsovinizmushoz vezethet, ennek ellenére nem árt ha egy bizonyos mértékig kötődsz a hazádhoz.

Ha levonjuk a konzekvenciákat, könnyedén megtörténhet, hogy a liberté a szabadelvűség, a liberalizmus is hasonló problémákkal fog küszködni és megint csak mert egy eszmére túl nagy hangsúlyt fektetünk, a szakadék szélére toljuk saját magunkat. Az alkotmányos törvények felül fogják múlni a biológiai törvényeket.  Eljöhet az az idő amikor a tudományosan megállapított nem, a hím és a nőstény érvénytelen lesz. Az emberek meg fogják tagadni azt az axiómát, hogy csak hím és nőstény van. Biztosak benne, nem is tudják elképzelni, hogy csak ez a kettő létezik. Ez lesz a társadalmi nem kialakulása, ami felülmúlhatja az összes nemre vonatkozó princípiumot. Azt az áhított szólásszabadságot a szélső liberalizmus próbálja erkölcsileg visszaszorítani. Ahogyan keményebb lett és szilárdabb, mint egy bőrkeményedés az ember sarkán, úgy puhul és lágyul manapság. Talán a sok technológiai vívmány az oka, amiből az elkényelmesedés következhetett, de egy embert cefetül könnyen meg lehet sérteni. Most már nem az a probléma, hogy pár rossz szó a rendszerről, és elvihetnek. Nem, egy teljesen más módszer lépett érvénybe.

Lásd még

Társadalmi mértékű utálattal, lenézéssel és ítélkezéssel büntetnek. Ha valaki kifejti a véleményét egy adott témáról, az emberek már úgy érzik mintha megsértették volna őket, magukra veszik. Még akkor is, ha a vélemény nem a személy fele irányul. A túlzott szólásszabadság nagy teret adott az ítélkezésre, odáig fajult a helyzet, hogy jogilag is büntethetnek, például Puzsér kontra Hajdú.

Mit szólsz?
Elszomorít
1
Imádom
14
Nem tetszik
1
Szórakoztat
3
Tetszik
10
Hozzászólások (0)

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2019 Kaleidoszkóp