Három nap Béke és Zene, avagy Sex, Drugs and Rock’n’Roll

Fikcionális nekifutás: Kilométeres kocsisor húzódik a New York állambeli Bethel városa mellett. Színkavalkád az egész, az autók majdnem a semmibe húzódnak Max Yasgur 240 hektáros farmjától, de ez az egész nem olyan, mint egy mindennapi dugó. Nem, az emberek nem az autóban ülnek, ordítozva és idegeskedve, hogy elkésnek a munkahelyről, vagy nem jutnak el időben egy megbeszélt találkozóra. Hosszú hajú fiatalok zsongnak a járművek körül, vagy akár rajta is, az egész utcát összefoltozott trapéznadrágok, hímzett blúzok és tölcsérujjak töltik be. Két huszonéves fiú a csomagtartóban fekve, lábukat kilógatva fekszenek és várják, hogy apadjanak az autók. Mezítláb, az egyik csíkos pizsama-szerű nadrágot visel egy durva kötésű felsővel, a másik mellette kibontja a poros ingét, cigarettára gyújt, a dohány a bal kezében tartva, majd a jobbal középső és mutatóujját felemelve pontosan kifejezi mindenkinek a lelki állapotát. Pár autóval arrébb a a csomagtartó tetején ülve előkerül egy gitár is, kócos, szabadelvű csávó zenél, mellette meg egy lány (vagy talán a lány) jobb lábát átkarolva hallgatja. Egyesek csak kidőlnek és alszanak, várva, hogy sorra kerüljenek, mások pedig már benn vannak a fesztivál területén, de a tömeg  csak gyűl és gyűl. Az ég még tiszta, de estére biztos elered az eső, bár ez senkit nem fog zavarni. Különösebb ez az egész, mindenki azt gondolta, hogy ez is csak egy bármilyen fesztivál lett volna, körülbelül ötvenezer emberre számítottak, de a probléma ott van, hogy már kétszázezer személy jelent meg, a számuk pedig egyre csak nő. A fiatalokat nem izgatja ez különösebb módon, helyette inkább bekapnak egy tablettát, ledobnak egy ruhát és bedobnak valami ütös zenét, amivel elszórakozzák az időt. Hiszen itt minden a zenéről és a békéről szól.

Pontosan ötven évvel ezelőtt, majdnem napra pontosan 1969. augusztus 15 és 17 között rendezték meg A Woodstocki Zenei és Művészeti Vásárt, másképpen a Woodstocki Fesztivált. A rendezőknek a pontosan eltervezett a fesztivált sikerült a legtökéletesebben létrehozniuk, ami annyit foglal magába, hogy minden egyes része a tervnek összeomlott és másképp alakult. De ez valójában cseppet sem vált senkinek kárára. A fesztivált Walkill városában akarták megtartani, de a város visszavonta a rendezés jogát. Ezután új helyet kellett keresni. De ha nem Woodstockban rendezték, miért lett az a neve? Woodstockban született a country zene egyik legmeghatározóbb alakja, Bob Dylan. A rendezők ezt akarták kihasználni arra gondolva, hogy majd Bob Dylan is részt fog venni a fesztiválon, mint előadó, de a meghívást visszautasította. Ez mellet más szempontból is másképp alakult a fesztivál, eleve kb. ötvenezer emberre számítottak, amiből a végére kissé többen lettek, megközelítőleg ötszázezren. Ezek az emberek nem voltak a leggazdagabbak, a hippi kultúra inkább lelkivilágban volt kivirágzó, de azért úgy indultak neki, hogy fizetni is kell a belépésért. Végül ez is megdőlt a korlátokkal együtt, mivel nem tudtak ennyi emberrel elboldogulni, így aki a helyszínen szeretett volna jegyet venni végül megúszta semmi költséggel. Így lett a Woodstocki fesztivál ingyenes. 

A környéken levő települések aggódtak az óriási tömeg miatt, és úgy látszott, hogy a fesztivál területére kivezényelt nyolcszáz rendőr nem lesz elég, de az emberek aggodalma hiábavaló volt. Ahogy azt a fesztivál ígérte, három napon keresztül minden a zene és béke körül forgott, Na meg persze a drogok körül, hiszen azoknak árusítását engedték a fesztivál ideje alatt. Az óriási tömeg és a hatalmas káosz ellenére összesen két haláleset történt. Az egyik személy drog túladagolásban vesztette életét, a másik személy halála viszont sokkal különösebb volt, mivel végzetét az okozta, hogy átment rajta egy traktor. De az emberi veszteségeket ott helyben pótolták is, hiszen a fesztivál végére két gyerek is született.

Lásd még

A fesztivál hangulatát az előadók biztosították, reggeltől estig a színpadon különböző művészek játszottak. Voltak kevésbé híres bandák is, de megjelentek olyan zenei hírességek, mint például Joan Baez, a Grateful Dead, Santana, Janis Joplin, The Who, vagy a Crosby, Stills, Nash and Young formáció. A fesztivál legkiemelkedőbb pontja vélhetőleg vasárnap reggelre esett, amikor is a gitár mondhatni legnagyobb virtuóza, Jimi Hendrix játszott a színpadon. Végérvényesen az egy általánosnak induló fesztivál hatalmas siker lett, amire a mai napig mindenki visszagondol. Woodstock 1969 óta a zenetörténet egyik legendás eseménye lett, melyről számos dal és egy film is megemlékezett. 

Mit szólsz?
Elszomorít
0
Imádom
3
Nem tetszik
0
Szórakoztat
0
Tetszik
4
Hozzászólások (0)

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2020 Kaleidoszkóp