Itthon, és máshol

Sokan belegondolunk, hogy milyen lehet a tanítás más országokban. Vajon Romániában miért nem olyanok a körülmények, hogy a tanítási rendszert minimálisan megváltoztassák, jobbá téve a diákok életét?

Nehéz megfelelni az elvárásoknak. Újabbnál újabb törvényeket hoznak, ami nagy részben nem a tanulók javára szolgál. Hogyha az emberek, akik tehetnek ez ellen, egy kicsit is elgondolkodnának azon, hogy mi lenne a legjobb a diákok számára, idővel egyre többet és többet tehetnének ennek érdekében. Valószínűleg tudják, hogy nekünk ez nehéz és nem kellemes napi nyolc vagy akár több óra tanítás után hazamenni, és tovább tanulni -már aki- ,de nem tesznek semmit, mert ameddig mi időt és erőt fektetünk a tanulásba, ők kényelmesen hátradőlve várják az új törvények aláírását, és a legrosszabb ebben az, hogy olyan emberek kerülnek ilyen pozíciókba, akik nem értenek sem a tanításhoz, sem a diákokhoz, és hiába van a diákról szó, nem a diákot helyezik középpontba. Törekedniük kéne arra, hogy mindent megtegyenek egy olyan tanítási rendszer létrehozásához, mint Hollandiában, vagy Finnországban. Észak-Európa országaiban, meg a Skandináv félszigeten igencsak fejlett a tanítás, sokkal lazább, és könnyebb. Az iskolák egyenlőek, ott nem izgulnak a diákok amiatt, hogy melyik iskolába tanuljanak tovább, a jövőjükhöz viszonyítva, mert ott mindegyik iskolában ugyanolyan jól felkészítik őket. A finn iskolákban minden héten legalább egyszer ellátogatnak a diákok az idősekhez, közös tevékenységeket folytatva, például közös kirándulásokat, ahol megtanulják tisztelni a náluk idősebbeket, amit mi nem mondhatunk el magunkról, mert ahogy az idő telik, egyre többen felejtik el közülünk, hogy az időseket tisztelni kell. Ezeknek a tevékenységeknek köszönhetően, kialakulhat egy szoros kapcsolat a két szélsőséges generáció között.

Az osztályok kis létszámúak, így könnyebb a tanulás. A tanárok közvetlenek, motiváltak, nyitottak, jobb esetben barátságosak is, és megpróbálják jobban megismerni tanítványaikat, hogy ráismerjenek gyengeségeikre és erősségeikre, könnyebbé téve nekik a tanulást, és tökéletesíteni tudásukat. Nem oktatnak szigorú szabályok szerint, mégis megvan a tisztelet a tanárok iránt, megvan a diák-tanár bizalom. Ott az a cél, hogy a tanügyi program a diákokhoz igazodjon, a tanár mindenkivel egyénileg foglalkozzon, minden iskolásnak felfedezze a képességét, és fejlessze egyéniségét.

A mi esetünkben ez sajnos nincs így. Itt a diák kell alkalmazkodjon, és a diák kell elfogadja azt, amit a tanügyi minisztérium meghatároz. A tanárok rajtunk töltik ki feszültségüket, élvezet nélkül jönnek órát tartani, és azon csodálkoznak, hogy vajon miért nem kapják meg azt a tiszteletet amiről azt gondolják, hogy megérdemlik. Nem tisztelnek annyira, amennyire kéne, és részben csak azt tanítják meg, ami a tanterv szerint kötelező. Nem tudják, hogy mennyi időt töltenek el a diákok tanulással, és mennyit más időtöltésekkel iskolán kívül, vagy akár a családdal. Napi nyolc óra tanítás, és otthoni tanulás után nem sok idő marad más tevékenységekre. Ez sincs így az említett országokban, mivel ott sokkal kevesebb időt töltenek az iskolában, és általában már ott befejezik az aznapi teendőjüket, ami nálunk az iskolaidőbe nem fér bele.

Lásd még

Sokan még mindig nem tudnak olyan alap dolgokat, amik magától értetődőek, és mire eljutunk odáig, hogy elkezdjünk önállóan cselekedni, világos lesz, hogy hiába való volt az a sok jó jegy, ami kis idő múltával értelmetlenné válik. Nem tanítanak meg minket élni, és összpontosítani a fontos dolgokra. Itt nem készítenek fel az életre, nem tanítanak meg olyan dolgokat, amiket egy bizonyos életkor után már illene tudni. Persze, könnyű mondani, hogy ez a szülők dolga, de külföldön mégis beletartozik a tananyagba az, hogy például megtanuljunk fontos papírokat kitölteni, vagy akár megtanulni azt, hogy mit tegyünk bizonyos vészhelyzetek esetén.

Nem lehet felsorolni, hogy mennyi minden jobb ott, mint Romániában, de mégis, idővel a tanítás fejlődik, és van esély arra, hogy a következő generáció már egy más nézőpontból közelíti majd meg az iskolát.

Mit szólsz?
Elszomorít
3
Imádom
6
Nem tetszik
0
Szórakoztat
0
Tetszik
2
Hozzászólások (0)

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2020 Kaleidoszkóp