Slamtelenül Kolozsváron

A Slam Poetry egyre elterjedtebb Európában. Ez alól Erdély, sőt, Kolozsvár sem kivétel – bár jelenleg itt még nincs akkora kultusza.

Na de mi is az a slam poetry? Rengeteg definíció létezik, mindenki máshogy írja le. Nekem a kedvenc meghatározásom mégis ez: „Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés. Kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek.” Leegyszerűsítve, a költészet, a rap, a színház és a stand up comedy keveréke. De a villámköltészet jelzőt is hallottam már használatban.

Ez mind szép és jó, de hogyan lesz pár lapra írt szóból slam szöveg? Erre a brit tudósok sem találtak még választ. Lehet a csoport, amelyik értene hozzá, 2012 augusztusa óta homokszemeket számol. Kár értük, sokunknak jól jönne az a titkos recept.

Én általában a környezetemből inspirálódok. Ettõl függetlenül, lehet írni slamet a mintás zoknitól kezdve, Kolozsváron át, egész a Dalai láma világfájdalmáig. Az aktuális tények feltálalása és kicsomagolása sokat dobhat egy szövegen. Szeretem a szabadságot, amit a slam poetry nyújt. Kimondhatom, amit ki akarok mondani. Nyugodtan lehet játszani a szavak kétértelműségével, a szójátékok csak színesebbé teszik a szöveget. A lényeg persze az egyediség. Egy slam attól is slam, hogy a saját szövegét mondja fel a slammer, a saját gondolataiba és világnézetébe ad egy rövid, 3 perces betekintést.

 Szóval ha slamet szeretnél írni, a következő 5 lépést vedd figyelembe:

  1. Inspirálódj! Például, nézz slam videókat. Figyeld meg a szövegek milyenségét és mondandóját, a slammer hangsúlyát.
  2. Válassz témát! Leülni írni, hogy ’yolo majd csak lesz belőle valami’, igazán meredek egy dolog, de vannak emberek, akiknek beválik. Mint mindig, a kivétel erősíti a szabályt, nem?
  3. Írd le a gondolataid! Mindent, ami eszedbe jut, legyen az egy sor, szóvicc vagy jól hangzó szószerkezet, rím, nincs rossz gondolat. Ez a brainstorming rész.
  4. Dolgozz a szöveggel! Ha már nagyjából megvan, olvasd át, keress olyan részeket, amelyek kilógnak a sorból, még egy kis extra szeretetre van szükségük, és ez jelenthet 1, 2 vagy akár 17 átírást is. Simán. A hangos felolvasás segíthet ráébredni, ha egy szó túl nehézkes vagy hosszú. Az a 3 perc mindig 3 perc marad és okosan kell beosztani az időt.
  5. Adj bele egy kis drámát! Elvégre nem verset olvasol fel, hanem előadsz. Ha a rész megkívánja, suttogj vagy ordíts! Ha kell, játssz a sebességgel is. Sőt egész nyugodtan belevihetsz mozdulatokat és hatásszüneteket.

A kolozsvári slam videózás még nagyon új, de az alábbi linkeken megtalálhattok párat:

Lásd még

Fábián Tímea Nikolett: Gond nélkül élünk

? Jobbnál jobb videókat küldtök nekünk! ? Ezúttal Fábián Tímea videóját mutatjuk be Nektek, csekkoljátok ? Ha szeretnél jelentkezni a versenyre, június 13-ig még megteheted! ?

Posted by Mátyás? Király on Thursday, May 30, 2019

Garfield Adrienne videója

? Ezúttal Adrienne Garfield fantasztikus slamjével jelentkezünk ?? Ha még nem küldted be videódat, június 13-ig megteheted, ugyanakkor a versenyzőket 16-ig támogathatod lájkoddal ?

Posted by Mátyás? Király on Monday, June 10, 2019
Mit szólsz?
Elszomorít
0
Imádom
6
Nem tetszik
0
Szórakoztat
0
Tetszik
2
2 hozzászólás
  • Összességében jó kis szöveg, de kiemelnék belőle két dolgot:

    1. A 3 perc valójában 3:15, mivel 15 másodperc a tiszteletidő, ez egységes a magyar slam területén.

    2. Más slam videókat nézegetni remek dolog, viszont így inspírálódni ugyanakkor veszélyes is lehet, mivel eredetiségedet befolyásolhatja.

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2020 Kaleidoszkóp