Miért alkotsz te is?

A képlet a következő: felkelsz, elkészülsz, végig ülsz 6-7 órát,  hullafáradtan bebuksz az ajtón,  fél óra pihenés, vezekelsz a holnapi tanítási nap érdekében, s ha már nem bírod akkor beesel az ágyba és ez kezdődik elölről. Kelni, úgy tenni, mint aki él, megpróbálni élni, majd feladni. Lassan már közömbössé válhatna minden dolog egy tini életében, és ennek oka nem feltétlen az iskola, most kivételes módon nem azt szidjuk, hanem inkább a mindennapokat. És itt a ‘mindenen‘ van a lényeg. Hiszen minden nap csak egy nap, ugyanolyan szürke, ugyanarról szól, azt meséli és teszi veled amit tenne holnap, és amit mesélt a tegnap előtt is.  A mozdulatok automatikussá vállnak, a gondolatokat sorrendbe rakják, mint egy megfelelési szabály, amit kötelező nem megszegni, helyette inkább betartani.

A képlet egyszerű: ugyanazt tedd, ugyanúgy élj, a végén már ugyanaz légy, csakhogy ekkor közbelép a fiatal, aki gondolkozik. Az a lány, akinek míg mások matek órán exponenciális függvényekkel próbálják teletömni a fejét,  addig ő a füzet hátán egy univerzumot nyit meg maga felé, szavakat ír egymás után, amik kezdetben csak alakok, majd átváltoznak lélekkel megtöltött érzésekké. Az a srác, aki zene mögé burkolózva néhány billentyűből és húrból megalkotja az esszenciát, ami kiszűrődik a szürke szombatok közül. Felhág az égig és lecsap  földre. S ha ezt senki észre sem veszi, ott van és legbelül felragyog. A kávézó sarkában meghúzódó művészt füzettel és ceruzával a kezében te is láttad már, hiszen mindig ott van, ugyanúgy ül de mégis mindig más, mindig mással váltja meg a világot. Hiszen ne tagadd, te is firkáltál már a padra. Ha értelmetlen körvonalakat is, abban a pillanatban mégis érdekesebbnek és fontosabbnak tűnt, mint bármi más. Végigsétálni az utcán, megpillantani a földre dobott fagylaltot, meglátni benne a valóságosat és erről egy Instagram storyt készíteni: ez az amit mindenki csinál, még ha nem is tudja, mit tesz valójában.

Miért alkotsz te is? Apró tettekkel ellenszegülni a megszabottnak, a megszokottnál színesebbet előcsalni. Ebből áll az egész. Talán észre se vesszük, de ezzel tesszük valóságosabbá a saját és mások életet is. “A padban ülve, tizenévesen a földre esett radírnak is értelmesebbek a létmeghatározási feltételei.” – mondanák sokan, de ez nem igaz. Még mások kiröhögnének azért, mert verset írsz és megvádolnak azzal, hogy egy kamasz szájába nem illenek az ilyen komoly szavak, addig te ezzel élsz és ebben teszed olyanná a világot, amilyen valójában. Valljuk be, mi lesz sok mindenkivel, miután feladják az életet, és beállnak a világ szerkezetébe? Amikor már az elítéléstől hányingere lesz és megunja a kivételes világszemléletét, felrak mindent a felső polcra, elkezd a társadalomnak megfelelő életet élni, és ezekre a változtatásokra csak badar emlékként tekint majd vissza. Unalmas lelkekből millió van a földön, létezni bárki tud. De olyat létrehozni, amit senki sem ért, mégis mindenki érez,  az nem a felnőttek dolga.

Visszatérve, miért is alkotunk szóval, zenével, képekkel vagy tettekkel, firkált alakokkal és ki nem mondott szavakkal? A deviáns viselkedés nem ránk vall, hiszen mi csak tinédzserek vagyunk, akik megpróbáljuk észrevehetővé tenni azt, amit mások már régen elfelejtettek. Azt, hogy most élünk, most vagyunk azok, akiket elítélnek majd valódi mivoltukért, és mi leszünk azok,  akik nem felejtik el, miért is volt fontosabb egynéhány kifejtett és kitárulkozó gondolat a világ összes érzelem nélküli szabályánál.

Lásd még

Battyogtam a nyomukban, mint örök életemben az olyanok után, akik érdekeltek – mert érdekelni a szédültek érdekeltek csakis, akik szédülten éltek, szédülten beszéltek, mindentől a megváltást várták, sose ásítottak, és soha örök igazságokat nem hangoztattak, csak kigyúltak és pattogtak, akár a sárga petárda, és hányták a szikrát a csillagokra, és amikor a ragyogás közepén megjelent a kék tűzkerék, vágyódón sóhajtottak mind a nézők.

– Jack Kerouac: Úton
Mit szólsz?
Elszomorít
0
Imádom
7
Nem tetszik
0
Szórakoztat
0
Tetszik
9
Hozzászólások (0)

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2020 Kaleidoszkóp