Könnyebben is lehetne

Az elmúlt néhány évben egyre több erdélyi szülő dönt úgy, hogy gyermekét kilencedik osztálytól átíratja a magyarországi oktatási rendszerbe. Ez a jelenség összetett okoknak köszönhető.

Elsősorban Románia saját tanügyi rendszerének hibáiból fakadóan a magyar érettségiző diákok száma lényegesen csökken az országon belül. Előkészítő osztálytól kezdődően úgy oktatják a magyar gyerekek számára a román nyelvet, mintha az az anyanyelvük lenne. Mondani sem kell, hogy egyes gyerekek úgy mennek iskolába, hogy összesen alig három mondatot tudnak elmotyogni románul, ami jelentős hátrányt jelent az ország nyelvén beszélni tudó gyermekekkel szemben. Míg ötödik osztálytól kezdődően a román nyelvtant magolják, a szókincsük alig bővül, legtöbbjüknek pedig meg sem adatik a lehetőség, hogy tudásukat kamatoztassák a nyelv használata által. Idővel ezt kibővíti az irodalom magolása is, és ez tizenkettedik osztályig így folytatódik. Nem csoda tehát, hogy sok szülő sokallja ezt, ezért folyamodnak a gyermek más oktatási rendszerbe íratásához, hiszen az tűnik a legkönnyebb és legmegfelelőbb megoldásnak. Rövidtávon tényleg kecsegtetően hangzik, ugyanis nem kell átköltözni Magyarországra a rendszer igényléséhez. Aki ezt választja, az általában magántanulóként regisztrál a rendszerbe, ami azt jelenti, hogy az előre meghatározott tananyagot akár magára, akár segítséggel megtanulhatja otthon. Ez két dolgot jelent: nem kell iskolába sem mint épületbe, sem mint intézménybe bejárni, illetve nem kell románból érettségizni.

Az osztályzás úgy működik, hogy a félév végének közeledtével bizonyos tantárgyakból meg kell írni egy-egy dolgozatot egy magyarországi vizsgaközpontban. Ám a hosszútávú következményekbe nem gondolnak bele. A líceumi évek arra is szolgálnak, hogy tapasztalatot gyűjtsünk az élet különböző területeiről. Ezekben az években kell megtanulni kezelni az igazi stresszhelyzeteket, dolgozni és közösséget alkotni szinte teljesen új emberekkel. Abba sem gondolnak bele, hogy netán úgy hozza a sors, hogy mégis ebben az országban maradnak. Az egy dolog, hogy Romániában román érettségi nélkül élnek, de mivel ebben a tanügyi rendszerben töltött éveik alatt sem tanultak meg románul, talán soha nem fogják bár konyhanyelven beszélni az ország nyelvét. 

Lásd még

Ez is azt tükrözi, hogy nem ártana sürgős iramban teljesen megváltoztatni országunk oktatási rendszerét.

Mit szólsz?
Elszomorít
4
Imádom
4
Nem tetszik
2
Szórakoztat
0
Tetszik
4
Hozzászólások (0)

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2020 Kaleidoszkóp