Most ezt olvasod:
A titok a forradalmár fejedelem Rákóczos haja mögött!

A titok a forradalmár fejedelem Rákóczos haja mögött!

Második Rákóczi Ferenc a Rákóczi klán legismertebb sarja volt, aki a magyar történelem talán legzavarosabb korszakában volt fejedelem és szabadságharcos! De mit is csinált? A frizuráján kívül emlékeznünk kell valamire vele kapcsolatban? Nézzük meg!

A 17. század végén a helyzet szörnyű volt Erdélyben és Magyarország többi részén. A három részre szakadt ország nagy része Habsburg uralom alá került. Az emberek kezdetben örültek, hogy kiszabadultak a török uralom alól, de hamarosan rájöttek: a Habsburgok ugyanúgy kezelik őket, mint a kis-ázsiai barátaink! A magyarok csinálták, amihez a mai napig értenek: elégedetlenek voltak!

Thököly Imre, törökpárti főúr dacolt az osztrák elnyomással, de a törökök folyamatos betörési kudarcai után már nem tudott mit tenni: emigrált Törökországba. A Habsburgok már a teljes Magyarországot uralták, még egyetlen várat kellett elfoglalniuk: Munkács várát. A vár meredek sziklára épített, bevehetetlen erődítmény volt. A kapitánya a magyar történelem talán legerősebb nője állt: Zrínyi Ilona, Thököly tökös felesége! A harcos asszony minden erejével dolgozott a vár védelmén, minden ottani vezetőt megszégyenítő szorgalommal! A híres tette viszont maga a tény, hogy miután az egész ország behódolt, szembeköpte az osztrák követeket, és azt mondta: nem fogja megadni magát. A harcok 3 évig folytak, eközben Zrinyí Ilona ágyúk dörgése közben kellett felnevelje két gyermekét: Rákóczi Juliannát és Ferencet (azért Rákócziak, mert Zrinyi első férjének, I. Rákóczi Ferencnek sarjai voltak). Mikor biztossá vált, hogy a világkerekségen senki sem szimpatizált a magyar üggyel, Zrínyi néhány feltétellel átadta a várat a Habsburgoknak. A feltételek szerint a gyerekei vele maradhatnak, és övék lesz a Rákóczi-vagyon, és a vár védői is életben maradnak. A Habsburgok elvették gyerekeit, és osztrákokat akartak belőlük nevelni. Itt jön maga Rákóczi Feri a képbe, ugyanis eddig csak focimeccsként figyelte saját életét, de ekkor megragadta a gyeplőt! Tanulmányai befejezése és utazásai után pár évvel az akkor 24 éves Rákóczi barátjával, Bercsényi Miklóssal együtt levelet írt XIV. Lajos, a.k.a Napkirálynak melyben a segítségét kérték egy Habsburg-ellenes felkelés segítésében. Logikus lépés volt a részükről, ugyanis a francia és a Habsburg felek között nagy versengés volt a spanyol trónért. Rákóczi viszont rosszul castingolt a levélhordó szerepénél, ugyanis bizalmasa átverte, és egyenesen az osztrák császárhoz vitte az iratot, aki érthető okokból börtönbe záratta az összeesküvő Rákóczit. Rákóczi rácsok mögött igen nehezen tudta volna megdönteni a Habsburg uralmat, de szerencsére Rákóczi felesége anyósához hasonló kemény asszony volt, aki férje ügyének új szövetségeseket szerzett többek között a jezsuiták személyében, akik  egy börtönőr lefizetésével kiszöktették Rákóczit börtönéből és most kezdődött a rock’n roll: a készülődő lázadás vezetőjévé választották főhősünket aki egy nagy hadseregre számított, ehelyett Esze Tamás párszáz kaszás kapás keménycsávóját kapta, akik annak ellenére hogy nem vagyok hadtörténész-tudom hogy nem a jackpot! Aki nem jártas a történelemben elmondom hogy abban a korban nagy szakadék volt a nemesek és a parasztok, a gazdagok és a szegények között. Olyan mint mostanában az Android és Apple felhasználok kapcsolata, csak egy ici picit durvább. Szóval a „csicskák” felkelést szerveznek és arra kérnek, hogy segíts nekik, mit teszel?

Naná, hogy ignorálod őket, nemesi stilóban! Ezt is tették, úgyhogy a Notorious F.E.J.E.D.E.L.E.M úgy döntött, elfoglalja a kállai várat, mert miért ne (igazából egy erődemonstráció a nemeseknek, hogy megértsék szándékai komolyságát, és szabadságharcának nemzetszintű fontosságát, de a me’ mé’ ne jobban hangzik). Ahol csatlakoztak hozzá a hajdúk, akik körülbelül olyanok voltak, mint ma a motorosok: sokan vannak, senki nem szereti őket annyira, de mindenki örül, ha az ő  oldalukon állnak. A hajdúk – szerintem – hipermenő katonák voltak, és velük kiegészülve Rákóczi seregei készen álltak szembemenni az osztrák sereggel. Vagyis ami Erdélyben maradt… mert nagy része elhúzott a spanyol örökösödési háborúba. Bezzeg a franciák ellen nehéztüzérséget vittek… A magyarok a “KURUC”, míg  a Habsurg  vagy Habsburg-szimpatizáns emberek elnevezése “LABANC” volt, ezért nevezik kuruc-labanc háborúnak ezt a szabadságharcot. A kurucok taktikája bizonyos módon gerillának nevezhető, kisebb osztrák csapatokat kaptak el villámgyors könnyűlovasságukkal, levágták nagy részüket, és cruiseoltak tovább a Kárpát-medencében, mint Tony Hawk a saját üres medencéiben.  A háború jól is ment, segítették őket a franciák, a tótok és ruszinok, és a nép is az ő pártját fogta, és a Habsburgok nem tudtak egy egész ország ellen háborúzni. Megtörtént a Habsburg-ház trónfosztása, Rákóczi vezérlő fejedelem lett, de a magyar trónt Jon Snow manőverrel elkerülte, inkább más jelölteket keresett. Ekkor kezdett lejtőre menni a magyarok ügye, a franciák megunták a segítést, és Trencsénnél a Habsburgok hatalmas nyaklevest osztottak a kurucoknak, Rákóczit halottnak hitték, és egyre több főúr váltott oldalt. De Ferencünkben nem fogyott ki a fejedelem, és utolsó erőfeszítéseit megtette a győzelem érdekében, de végleg elbukott.

Lásd még

A szatmári béke véget vetett a szabadságharcnak, de Magyarország nem olvadt bele a birodalomba. Rákóczi elment Törökországba siratni vereségét, és új győzelmeket tervezni, de végül 59 évesen meghalt. Szabadságharca megvédte Magyarországot a beolvadástól, és talán eszméjében inspiráló hatással volt az 1848-as és 1956-os felkelőkre. Találkozunk a következő cikkben (ha lesz)!

Mit szólsz?
Elszomorít
4
Imádom
118
Nem tetszik
13
Szórakoztat
109
Tetszik
107
Hozzászólások (0)

Írj választ

Az e-mail címed nem fog publikusan megjelenni.

2019 Kaleidoszkóp